Makói Zsidóság

Hozz egy követ, gyújts egy mécsest

A makói zsidó közösség 2004 óta minden év április 16-án "Hozz egy követ, gyújts egy mécsest!" mottóval emlékezni hívja a város polgárait az ortodox zsiangógába, hogy együtt emlékezzünk a vészkorszakban elpusztított több, mint 1200 makói és Makó környéki áldozatra. 

Világ Igazga Makón

2007. május 2-án, életének 84. évében elhunyt Csala Sándorné Gyűrösi Rózsika, 
aki a vészkorszak idején több hónapon át bújtatta az ortodox zsidó Paskesz családot, megvédve őket a népírtás borzalmától. 
Embermentő tettéért - édesanyjával együtt - a Yad Vashem 2005-ben a Világ Igazai közé fogadta. Különleges ember volt. Őszinte és tiszta, tele szeretettel és derűvel. 
Aki ismerte, tudja: pótolhatatlan veszteség ért mindannyiunkat.

 

                         > Rózsika visszaemlékezése
                    > Találkozás a Pakesz családdal
                    > A tyúkhúsleves nem kóser...
                    > Kitüntetés és ünnepség Makón
                    > Kitüntetés átvétele az Akadémián
                    > David Margalit köszöntő levele
                    > Világ Igaza oklevél és plakett
                    >
A gyémántlakodalom képei
                    >
Búcsúzunk...
                    > A temetés képei

Kecskeméti Ármin Egyesület majd Baráti Társaság

Az egyesület 2009-ben alakult, majd 2017-ben baráti társasággá vált.
Célunk az alapszabály szeirint:
"Egyesületünk  célja, hogy összegyűjtse, ápolja és megőrizze az egykor Makón élt zsidó közösség szellemi és tárgyi örökségét az utókor számára. Oktatással, megemlékezések, kultúrális programok szervezésével  ébren tartsa emléküket, a város modernizációjában betöltött jelentős szerepüket. Dr. Kecskeméti Ármin nelológ főrabbi szellemi örökségét vállalva egyesületünk alapértéknek tekinti a toleranciát, a szolidaritást és az emberi mivolt mindenkinek kijáró tiszteletét, tevékenységünkkel ezen értékek érvényesülését segítjük elő."

 

Botlatókövek Makón

2007 nyarától hét makói elhurcolt és meggyilkolt zsidó polgár emlékét őrzik a város járdáiba helyezett botlatókövek. Az emlékjelek Günter Demnig, kölni művész alkotásai.

A holokauszt gyermekei című könyv

2010-ben a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet támogatásával jelent meg Urbancsok Zsolt könyve
 
"A holokauszt gyermemei egy könyv a vészkorszakról. Arról, hogyan élte át a felfoghatalant négy makói zsidó gyermek. A könyv elsősorban 13-18 éves korosztály számára készült történelmi segédkönyv, de megérint és magával ragad bárkit aki elolvassa. 

A kötetben négy zsidó fiatal - Pali, Péter, Jitzak és Lea - személyes visszaemlékezésein keresztül ismerhetjük meg a holokauszt törtetét. Az ő sorsukat kísérhetkük végig a háború előtti "boldog békeévektől" a zsidótörvények megszorításain keresztül a gettó, majd a lágerek poklába, végül tanúi lehetünk az újrakezdésnek. 
Gyermekeinket és minket, magunkat is utazásra hív ez a könyv. Egy nehéz útra, amely nemcsak időben és térben repít messze bennünket, de gondolkodásra késztet a jóról és a rosszról, s a legrejtelmesebb dologról: az emberi természetről."

Makói Zsidó Emlékmű

A makói zsidó közösség és az egyesület régi vágya teljesült, amikor 2014-ben több éves szervező munka eredményeként elkészült a város első köztéren lévő zsidó emlékműve. A Karsai ldikó által tervezett emlékjelet a holokauszt 70. és az 1965-ben lebontott neológzsinagóga építésének 100. évfordulóján adtuk át. Talapzatára a következő feriratot vésettük:
"Örök emlékül a neológ zsidó templomnak és közösségének, valamint a vészkorszakban elpusztított több, mint 1200 makói zsidó áltdozatnak."

Makói Zsidó Kulturális Nap

2017 júniusában először rendezte meg Makó város baráti társaságunkkal és a zsidó közösséggel közösen az első Makói Zsidó Kulturális Napot.